Предстоящи събития

 • Виртуални двустранни срещи (B2B) по време на Health Tech Hub Styria 2021
  Jan 28, 12:00 AM – 11:59 PM
  Online Event
  Enterprise Europe Network към Българска стопанска камара има удоволствието да ви покани на виртуални двустранни срещи по време на Health Tech Hub Styria (HTH Styria), които ще се проведат от 28 януари 2021 г.
  Споделяне
 • Финансиране на иновативни проекти и достъп до инвестиционен капитал чрез финансовите инструменти на Фонда на фондовете
  Feb 04, 2:00 PM – 3:30 PM
  Онлайн събитие
  Фондът на фондовете и Българска стопанска камара Ви канят на безплатен информационен уебинар за възможностите за финансиране на иновативни проекти и достъп на компаниите до инвестиционен капитал чрез инструментите на Фонда на фондовете.
  Споделяне
 • Невербална комуникация по време на преговори в дигитална среда. Често срещани грешки на дигиталния бизнес етикет.
  Feb 23, 3:00 PM – 5:30 PM
  Онлайн семинар
  Център за външноикономическо сътрудничество към Българска стопанска камара, Enterprise Europe Network има удоволствието да Ви покани на онлайн обучение на тема: „Невербална комуникация по време на преговори в дигитална среда. Често срещани грешки на дигиталния бизнес етикет.“
  Споделяне
 • International b2fair Brokerage Event по време на World Expo DUBAI 2020
  Jan 24, 2022, 12:00 AM – Jan 26, 2022, 12:00 AM
  Dubai, Dubai - United Arab Emirates
  Enterprise Europe Network към Център за външноикономическо сътрудничество на Българска стопанска камара в тясно сътрудничество с Търговската камара в Люксембург организира двустранни срещи по време на международното посредническо събитие на World Expo 2020 в Дубай през 2022 г.
  Споделяне
 
abstract_hands_lr.jpg

Последни новини

Отваряне на фонд от €2 мил. за дигитално включване: Google.org Impact Challenge CEE

25.01.2021

Отворена е първата покана на Google.org Impact Challenge насочена към Централна и Източна Европа за кандидатстване в България.

Отворена е първата покана на Google.org Impact Challenge насочена към Централна и Източна Европа за кандидатстване в България. Програмата ще финансира избрани проектни предложения в размер на 2 милиона евро. 

Целта на тази отворена покана е да финансира иновативни идеи, които чрез технологии и иновации помагат на хора и общности в нужда по време на икономическото възстановяване. 

Идеята на проектите е да помогнат за преодоляване на дигиталната изостаналост и за изграждане на дигитална икономика, която работи за всички. Подкрепата на Google за проекти ще бъде както финансова (от 50 000 до 250 000 евро за 12-36 месеца), така и експертна.

Организациите, които отговарят на условията (неправителствени организации, както и компании и академични институции) вече могат да кандидатстват за подкрепа за своите социални проекти до 1 март 2021 г. на g.co/ceechallenge.

Иновативни ли сте?

19.01.2021

Cега повече от всякога, управлението и подобряването на иновационните процеси са жизненоважни за дългосрочния успех на една фирма...

Cега повече от всякога, управлението и подобряването на иновационните процеси са жизненоважни за дългосрочния успех на една фирма, поради множеството неблагоприятни ефекти и последици за българския бизнес причинени от кризата с Ковид-19.

Българската стопанска камара (БСК) е партньор на Европейската академия за управление на иновации IMP3rove и разполага с експерти, обучени и сертифицирани за работа с инструмента IMP3rove.
Какво е IMP3rove? – Специализиран инструмент за оценка на иновативния капацитет на фирми за управлението на иновационните процеси чрез структуриран и ефективен подход, разработен от AT Kerney и Европейската комисия. Инструментът е изработен в съответствие с европейските стандарти за управление на иновации (CEN TS 16555-1, CWA 15899).

Пакетът услуги включва:

1.	Анализ на състоянието на фирмата Изготвеният анализ обхваща оценка на капацитета на фирмата (но не само):
•	Външна среда
•	Ръководство и стратегии
•	Организация и условия за успех
•	Иновационни процеси
•	Резултати и инструменти за подобряването им
•	Сравнителен доклад за позицията на фирмата спрямо останалите в дадения сектор на международно ниво.

2. Изготвяне на план за действие за подобряване на позицията на фирмата:
•	Вътрешни промени, изграждане на капацитет, комуникационни канали и др.
•	Възможности за подкрепа от БСК
•	Потребности от специализирани консултации.

3. Реализиране на плана с активното участие на фирменото ръководство.

Фирмата може да разпространява, включително да публикува на интернет страницата си валидирания Доклад от оценката. Фирмата НЕ ДЪЛЖИ възнаграждение на БСК за този пакет услуги или такси на собствениците на инструментите. При необходимост, фирмата покрива командировъчните разходи на експерта от БСК. За сметка на фирмата са разходите за изпълнение на предвидените в плана нейни дейности.

Одобрените фирми ще бъдат посетени, за да се проведе среща с главен оперативен ръководител и отговорник по проекта от тяхна страна.
Може да заявите своето желание да бъде направена оценка на иновативния потенциал на Вашия бизнес на:

ierc@bia-bg.com
ierc2@bia-bg.com

Онлайн обучения “Производствена методология на Япония”

19.01.2021

Центърът за индустриално сътрудничество ЕС- Япония ще организира интерактивна онлайн версия в реално време на своето обучение WCM през 03.2021 г.

Предвид настоящата санитарна ситуация в световен мащаб поради Ковид-19, Центърът за индустриално сътрудничество ЕС- Япония ще организира интерактивна онлайн версия в реално време на своето обучение World Class Manufacturing (WCM) през март 2021 г.
Достъпът до платформата на WCM ще бъде интерактивен и безплатен за участниците.
За да кандидатствате, отидете на: https://www.eu-japan.eu/wcm-march-2021-application-form
Програмата осигурява:
•	Задълбочен анализ на японската производствена методология
•	Лекции, семинари, представени от експерти по японската индустрия
•	Посещения на фирми и фабрики (Gemba) и дискусии
•	Подготовка и рецензии след посещение

За повече информация: https://www.eu-japan.eu/events/world-class-manufacturing
Програма на предишното обучение: https://www.eu-japan.eu/sites/default/files/imce/wcm_nov2020_schedule_virtual_.pdf

Следващата обучителна сесия ще се проведе в периода: 08-12 март 2021 г. 
Краен срок за кандидатстване: 04 февруари 2021 г.

Включване на български производители на мебели във веригата за доставки на британска фирма

15.01.2021

Британска фирма търси български производители на мебели, които имат капацитет и интерес да изнасят мебели за Великобритания.

Британска фирма търси български производители на мебели, които имат капацитет и интерес да изнасят мебели за Великобритания. Българските мебели ще бъдат дистрибутирани чрез мрежата от магазини за продажби на дребно и онлайн.

Списъкът на търсените стоки включва: мека мебел, мебели от дърво или плоскости за обзавеждане на хол, кухня, спалня, детска и дневна стая.

Прикачени към тази обява можете да намерите 2 Excel таблици - въпросници за попълване. Първата се отнася до производителите на мебели от дърво и плоскости, втората - на мека мебел.

При интерес можете да се свържете с Веселин Илиев, директор на център „Външноикономическо сътрудничество“ към БСК, и да изпратите попълнена съответната таблица/и на следния имейл:

ierc@bia-bg.com

България и Brexit

12.01.2021

Какви са общите правила на споразумението, какви са изникващите проблеми и загуби за страната и как Brexit засяга вноса и износа на България?

Какво изнася България (2019)?

Пред суровините – мед, горива, слънчоглед, няма никакви пречки. Обзавеждане, облекла, пластмаси – няма мита и нетарифни бариери. Електроника, електротехника, машини – няма мита, но вероятно ще се наложи издаване на нови сертификати за съответствие, в зависимост от датата и срока на наличните. Ще се прилагат правилата на Световната търговска организация (СТО)за нетарифни бариери в търговията. Фармацевтични продукти – няма мита, но регистрациите ще важат само до края на текущия им срок, след което ще се премине към нова процедура по регистрация. Взаимно се признават сертификати от инспекции относно GMP, но всяка страна има право да поиска проверка на място.
Специфична ниша е износът на храни и напитки за зареждане на българските магазини в Обединеното кралство (ОК). Износът варира значително – между 40 и 70 мил. € годишно. Характерно е, че разнообразието от стоки е голямо, а партидите – малки. Макар да не се налагат мита, очакванията са, че вносът им в ОК ще се оскъпи значително, т.к. всяка партида митнически ще се обработва по отделно, а и ще изисква отделен санитарен или фитосанитарен сертификат съгласно изискванията на ОК. Изключение е Северна Ирландия, където ще могат да се доставят стоки, съответстващи на изискванията на ЕС. Етикетирането на стоките трябва да съответства на изискванията на ОК.

Позиция - Обем  мил. €
Общ  износ (около 2,5% от целия български износ) - 700
Електроника  и електротехника - 67
Фармацевтични  продукти - 48
Машини и апарати - 44
Мебели, обзавеждане, осветителни тела - 43
Мед и  медни изделия - 37
Маслодайни  семена, основно слънчоглед - 34
Облекла  – конфекция, и аксесоари - 33
Горива - 31
Пластмаси  и изделия - 28
Облекла  – трикотажни - 27


Какво внася България (2019)?

Аналогично, пред вноса на химическите продукти от ОК няма никаква пречки. Пластмаси – няма мита и нетарифни бариери. Машини, автомобили електроника - няма мита, но вероятно ще се наложи издаване на нови сертификати за съответствие. Фармацевтични продукти – няма мита, но регистрациите ще важат само до края на текущия им срок. Алкохолните напитки ще се внасят без мита, но съгласно правилата за внос на акцизни стоки от трети страни. Случаят с играчките следва да се проучи, т.к. вероятно значителна част от тях са с азиатски произход, а правилата за произход на стоките и кумулация на произход са променени значително.

Позиция - Обем мил. €
Общ  внос (около 1,4% от целия български внос) - 460
Машини  и апарати - 94
Пътни  превозни средства - 52
Електроника  и електротехника - 46
Фармацевтични  продукти - 35
Алкохолни  напитки - 26
Пластмаси  и изделия - 17
Измервателни  инструменти и апарати - 15
Играчки - 11
Химически  продукти - 10


Какво губи България?

България и ОК са двата географски края на ЕС. Интензивността на икономическите връзки не е на толкова високо ниво, както е при редица други страни-членки (на този етап се счита, че най-засегнати са Ирландия, Франция и Холандия). С изключение на някои британски фармацевтични продукти, нищо от вноса не е от изключителна важност. И все пак…
1. ОК бе един от корективите на брюкселската администрация, която все повече затъва в правила и процедури. Може да се очаква задълбочаване на бюрокрацията под натиска на 1) Полша, 2) Германия, и 3) Франция, най-вероятно в този ред. Ще отслабне гласът на „практичните“ скандинавски държави и Холандия, към които се присъедини и Австрия. Като цяло, прозрачността в работата на европейските структури ще намалее в полза на южните държави.
2. ОК продължава да е символ на иновативната мисъл в Европа. Това, заедно със свободата на предприемачеството носеше позитиви на ЕС. След BrexitЕС ще падне още по-ниско в международните класации, свързани с изследователската и развойната дейност и иновациите. ЕС губи много от прагматизма на британските научни изследвания. Ред български изследователски центрове имат тясно сътрудничество с такива от ОК.
3. ОК бе седалището на около половината от изцяло частните инвеститори в Европа. В последните години драстичната разлика с континента намалява за сметка на новоучредени в ЕС инвестиционни фондове под формата на различни публично-частни партньорства. В България също се създадоха такива фондове. В БСК виждаме някои негативи на формата: Фондове с частично публично финансиране правят разходи за намиране и подпомагане на иновативни старт-ъпи, а когато някой от старт-ъпите набере инерция, в собствеността му влиза някое физическо лице, свързано с фонда, а не самия фонд. Т.е. негативите са за фонд под ПЧП, а позитивите (поне част от тях) се приватизират. Наблюдават се трансфери на частни фондове от острова към континента и тяхната конкуренция ще ускори лечението на детските болести с публично-частните фондове в ЕС.
Изброените три негативни тенденции изглеждат далечни за България, но всъщност определят макрорамката на развитието ни. Има и други потенциално негативни фактори, но изброените са най-значимите дългосрочно, вероятно в посочения ред.


Общите правила на споразумението

От сключването на сделката насам обществеността е залята от информация за договорености, процедури и общи положения. Ще направим опит да отсеем това, което касае най-много български икономически оператори.
· Липса на тарифни и квотни ограничения.
· Правилата за начисляване на ДДС са както при търговия с трети страни.
· Променят се правилата за произход на стоките. Стоки и материали с произход от ЕС, вложени в британско производство, ще бъдат считани за британски при износа им към ЕС и обратно. ОК не успя да договори ресурси с произход от страни като Китай, Турция и Япония да бъдат третирани равнопоставено с тези от ЕС. Това осигурява конкурентно предимство на българските стоки като електроника, електротехника, машинни, автомобилни части и акумулатори. ОК постигна шестгодишен гратисен период за нулеви мита за електромобили, след който ще се изисква въвеждане на 10% мито, в случай, че съдържанието на компоненти от трети страни надхвърля 55%. ЕК разработи инструмент за самооценка произхода на стоките ROSA, който е препоръчително да се ползва в началния период след влизане на споразумението в сила.
· Постигнато е споразумение и за разрешаването на бъдещи спорове относно търговските правила и стандарти. За целта е съгласувана процедура за третиране на такива случаи, като се очаква и създаването на двустранна управляваща комисия.
· Постигнато е споразумение относно прилагането на минимални екологични, социални и трудови стандарти, което не предвижда автоматичното налагане на тарифни санкции в случай на неспазването им.
· Продължава се валидността на съществуващите договорености по отношение на транспорта. Ограничават се каботажните права на британските превозвачи, което може да се окаже добра възможност за българските транспортни фирми да заемат тази пазарна ниша.
· Услугите не са включени в обхвата на споразумението. Британската икономика е силно зависима от услугите, тъй като 80% от БВП на страната се генерират от този сектор. ОК стана първата държава в света, чийто износ на услуги надхвърли този на стоки.
· След 1 януари регистрирането на фирми и откриване на банкови сметки във Великобритания за българските предприемачи значително се усложнява.
· ОК запазва участието си в програмите на ЕС „Хоризонт“ и „Коперник“, както и членството си в „Евроатом“. Значителна загуба за българското образование е оттеглянето на ОК от програмата „Еразмус“, с изключение на университетите в Северна Ирландия.
· Споразумението обхваща и трансфера на данни.
Постигнатото споразумение ще даде възможност на българските фирми да продължат да реализират износ към ОК, но въвеждането на новите експортни процедури ще доведе до известно оскъпяване на процеса. Някои сектори като услугите и информационни технологии ще останат привлекателни за британските инвеститори и след Брекзит.


Проблеми

· Оценява се, че търговските потоци след 1.1.2021 г. са около 50% от нормалното. Макар доста европейски фирми да се въздържат от дейност за и от ОК, вече се появиха сигнали за проблеми. ВВС съобщава за големи забавяния – до 48 часа, по пристанищата поради рязко увеличената документална работа. Най-натовареният участък е Кале – Дувър. Шофьорите на камиони се оплакват от липса на каквито и да е условия за преживяване на принудителния престой – тоалетни, вода, храна.
· Оказва се, че много търговци извън Европа не са запознати с новите правила. Техни стоки са влезли в ОК, но нямат нужните документи, за да продължат за държавите от ЕС.
· Куриери като DPD прекратиха доставки за и от ЕС.
· Спрени са почти всички превози на стоки, изискващи хладилни камиони.
· Прекратен е превозът на живи животни, основно прасета.
· Икономически оператори, чиято дейност е свързана с трансфер на чувствителни данни, се оплакват, че ред детайли не са изяснение и са принудени да прекратят операции, за да не попаднат в нарушение.
· Веригата Marks & Spencer е прекратила доставките за магазините си в Северна Ирландия поради т.нар. red tape – нови правила за движение на стоките между Северна Ирландия и Великобритания. Веригата съобщава и за проблеми с нейни доставки за Чехия и Франция.
· В допълнение: от около 1500 камиона, които всеки ден опитват да излязат от ОК и влязат в ЕС, около 700 са върнати обратно, поради липса на Covid тест на шофьорите.


За повече информация

Британското посолство в София положи усилия да информира обществеността за последиците от Brexit.
Ако желаете индивидуална консултация по специфичен казус, можете да се обърнете към:

- Димитър Анев от търговската служба към Британското посолство в София,  тел. 0892 289 499, Email: Dimitar.Anev@fcdo.gov.uk
- БСК, Дирекция „Външноикономическо сътрудничество“,  тел. 02 932 09 54, 02 932 09 34, Email: ierc@bia-bg.com
Текстът на споразумението можете да намери тук - https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/PDF/?uri=CELEX:22020A1231(01)&from=EN

Как Брекзит се отразява на българския бизнес?

07.01.2021

Във връзка с Брекзит, БСК събира информация за проблеми, възникнали с български икономически оператори при износ и внос на стоки и услуги.

Във връзка с Брекзит, БСК събира информация за проблеми, възникнали с български икономически оператори при износ и внос на стоки и услуги. Тази информация ще се доведе до знанието на Европейската комисия чрез BusinessEurope – най-голямата европейска бизнес организация, където България е представена от БСК. Очакваме както общи казуси, така и максимално конкретни случаи. Анонимни сигнали няма да се обработват.

Моля изпратете Вашия сигнал до Веселин Илиев, e-mail ierc@bia-bg.com до 15 януари.

ДВИГАТЕЛ ЗА ПРЕДПРИЯТИЯ С ФОНДА ЗА МСП

05.01.2021

Ideas Powered for Business SME Fund е схема за отпускане на безвъзмездни средства с бюджет от €20 милиона и е създаден с цел да подпомага достъпа на МСП в Европа до права за интелектуална собственост.

Ideas Powered for Business SME Fund е схема за отпускане на безвъзмездни средства с бюджет от 20 милиона евро и е създаден с цел да подпомага достъпа на малките и средните предприятия (МСП) в Европа до права за интелектуална собственост (ПИС).

Ideas Powered for Business SME Fund се финансира от Европейската комисия и EUIPO и е предназначен за предприятия, които искат да развият своите стратегии в областта на ИП и да защитят своите ПИС на национално, регионално и ЕС ниво.

Чрез Ideas Powered for Business SME Fund можете да укрепите бизнеса си в областта на услугите за предварителна диагностика на ИС (IP Scan) и/или заявките за марки и дизайни.

На всяко МСП могат да бъдат възстановени максимум до 1 500 EUR.

Фондът за МСП е насочен директно към МСП, установени в 27-те държави-членки на ЕС, и включва пет етапа (времеви прозорци) през 2021 г. Ако Вашето предприятие отговаря на официалното определение за МСП на ЕС (https://ec.europa.eu/growth/smes/sme-definition_en), можете да кандидатствате за помощ.

За повече информация: https://euipo.europa.eu/ohimportal/bg/online-services/sme-fund

Японска бизнес култура и особености при износа на хранителни продукти за япония

14.12.2020

В момента Япония е 5-тата по важност и значение търговска експортна дестинация за селскостопански и хранителни продукти на ЕС.

В момента Япония е 5-тата по важност и значение търговска експортна дестинация за селскостопански и хранителни продукти на ЕС. Намаляването на тарифите в резултат от търговското споразумение между ЕС и Япония ще доведе до още по-тесни търговски връзки, особено по отношение на хранителни продукти.
Япония се съгласи да либерализира 87% от всичките тарифни редове за селскостопански стопки, покриващи почти 90% от стойността на търговията. 
Споразумението признава и защитава над 200 европейски географски означения и наименования на японския пазар. 
Уебинарът е предназначен за производители и търговци на хранителни продукти и се проведе на 3 декември между 11:30 и 13:30 ч. българско време. 
Пълен запис на уебинара може да намерите на този линк: https://www.youtube.com/watch?v=N-YwJV-Imlo&feature=youtu.be
За повече информация: Христина Каспарян, ierc2@bia-bg.com

Нова дигитална платформа на Центъра за външноикономическо сътрудничество

09. 12. 2020 г.

Новата дигитална платформа ще ни даде повече възможности по-бързо и по-ефективно да помагаме на българския бизнес, в изпълнение на нейното мото „Растем заедно!“.

За всички ни 2020 година ще бъде запомнена като годината на предизвикателствата. Новата реалност на Ковид-19 ни научи да се справяме в ежедневните лични и професионални задачи в дигиталната среда. Това бе причината Центърът за външноикономическо сътрудническо към Българска стопанска камара, който е част от Enterprise Europe Network - България, да работи усилено за изработването и представянето на нова дигитална платформа. Платформата позволява на екипа на БСК да бъде на един клик разстояние от българския бизнес и бързо да може да изгради възможностите за устойчив растеж в сътрудничество. Новата виртуална реалност ни дава възможност да провеждаме своите събития онлайн както и да създаваме виртуална база данни с полезни видео материали от проведените уебинари. 

На платформата ще намерите и информацията, която Центърът за външноикономическо сътрудничество традиционно предоставя – информация за услугите, които предлагаме; предстоящи събития; актуални проекти и публикации; възможности за развитието на българския бизнес в чужбина; нашия бюлетин „Бизнес предавател“; както и всички бюлетини съставени от Enterprise Europe Network - България. 

Новата дигитална платформа ще ни даде повече възможности по-бързо и по-ефективно да помагаме на българския бизнес, в изпълнение на нейното мото „Растем заедно!“.

Безплатно обучение по Програма Copernicus за доставчици и потребители на климатична информация

08.12.2020 г.

Услугата C3S User learning Services (C3S ULS) на Програма Copernicus предоставя безплатно обучение за работа с данни от Copernicus Climate Data Store (CDS). Нашата цел е да осигурим висококачествено обучение на доставчици и потребители на климатична информация.

Услугата C3S User learning Services (C3S ULS) на Програма Copernicus предоставя безплатно обучение за работа с данни от Copernicus Climate Data Store (CDS). Нашата цел е да осигурим висококачествено обучение на доставчици и потребители на климатична информация.

1 Как C3S ULS подпомага учащите?
Ние предлагаме безплатни учебни дейности в цяла Европа. Обучението цели да подпомогне участниците да формулират и решават казуси, свързани с адаптация към изменението на климата, и да подобрят своите умения:
•	Разбиране на обхвата и формулирането на проблеми и задачи, свързани с адаптацията към изменението на климата;
•	Определяне на нуждите на потребителите от информация, необходима за аргументирано вземане на решения по климатични задачи, като част от климатичната услуга C3S;
•	Съставяне на план за комуникация и сътрудничество с потребители на климатичната услуга; 
•	Основни познания във връзка с източниците и обработката на климатични данни;
•	Идентифициране на потенциала на CDS и неговите компоненти.

Участниците се насърчават да предожат свои казуси, от които ще бъдат избрани пет задачи за мултидисциплинарна групова работа, осигуряваща по-ефективен обучителен курс. В подкрепа на груповата работа по казуси, се изпозлват онлайн учебни ресурси, които обхващат следните теми:

•	Откриване и използване на данни за климата;
•	Проучване и използване на хранилището за климатични данни (CDS), инструменти и налични приложения;
•	Секторна информация за селското стопанство, водите, енергетиката и други;
•	Основни познания за климатичните услуги и планиране на климатична адаптация;
•	Сътрудничество, комуникация и несигурност при адаптацията към изменението на климата.

2 Какво предлага C3S ULS?
Услугата за обучение на потребители C3S е подготвена така че да предложи a пълна онлайн програма. Чрез 5 интерактивни виртуални класни стаи, ще бъде проведено цялостно обучение по темата, гарантиращо взаимодействие с обучителите и колегите участници. Участниците, също така, трябва да изпълнят самостоятелни учебни дейности и задачи с общо времетраене 15 до 20 часа. Обучението на участниците се подкрепя от висококвалифицирани обучители.

3 Онлайн обучение за България
Обучението ще бъде на български и английски език, като основните учебни материали са на английски език. Екипът от обучители ще ръководи участниците през виртуалните класни стаи, предоставящи разяснения по някоя от темите, обхванати в онлайн ресурсите. Обучителите, също така, помагат на участниците да прилагат наученото в онлайн ресурсите. Част от екипа са двама обучители от България, които могат да разясняват понятията на български език и при нужда да съдействат с превода. Екип на обучители: Венцислав Василев, Васил Василев, Жанет Бесембиндер и Мария дел Позо Гарсия.

Планиране на виртуални класни стаи – 2021 г.:
•	Четвъртък, 28 януари, 9.30-11.00 часа
•	Четвъртък, 4 февруари, 9.30-12.30 часа
•	Четвъртък, 11 февруари, 9.30-13.00 часа
•	Четвъртък, 18 февруари, 9.0-12.00 часа
•	Сряда, 24 февруари, 9.30-12.00 часа

Участниците ще трябва да планират допълнителни 4 до 5 часа за самостоятелна подготовка между виртуалните класни стаи. В допълнение към предвидените дейности и задачи от самостоятелното обучение, участниците ще изготвят проучване по казус, свързан с климатичната адаптация, като групово задание.

4 Нашата аудитория
•	Секторни крайни потребители (например от секторите земеделие, управление на водите и устройство на територията), които ще получат знание как се създават и обработват климатични данни;
•	Консултанти и изследователи, които искат да научат как да използват климатични данни и какви са възможностите, предлагани от CDS, основни източници на информация и инструменти.
•	Студенти и докторанти в областите хидрология, екологични науки, физическа география или сродни области, които искат да придобият допълнителни умения.
•	Климатолози и експерти по данни: които искат да разберат пълния процес на създаване на климатична услуга и да научат повече за CDS и неговите компоненти.

5 Регистрирайте се
Можете да се регистрирате директно на нашия онлайн портал за обучение: uls.climate.copernicus.eu
Можете да намерите допълнителна информация в нашите онлайн ресурси и сесии на живо във виртуалната класна стая на адрес: https://climate.copernicus.eu/user-learning-services

Приложение на децентрализирани технологии (блокчейн) в бизнеса

08.12.2020 г.

Блокчейн постепенно намира приложение в бизнеса и публичния сектор, но все още са малко примерите за работещи продукти на базата на децентрализирани технологии.

Център за външноикономическо сътрудничество към Българска стопанска камара, Enterprise Europe Network организира уебинар на тема: „Приложение на децентрализирани технологии (блокчейн) в бизнеса“. Уебинарът се проведе на 25.11.2020 от 13:30-14:30 ч. 

Блокчейн постепенно намира приложение в бизнеса и публичния сектор, но все още са малко примерите за работещи продукти на базата на децентрализирани технологии. Съществуват и формирани стереотипи, че блокчейн се използва основно за криптовалути или спекулативни сделки. Но всъщност тази технология ще е в основата на огромна трансформация - децентрализиран и програмируем интернет, в който хората имат контрол и собственост върху своите данни. Блокчейн ще позволи синхронизацията на данни в глобален план, ще има важна роля в управлението на новите класове дигитални активи и ще гарантира прозрачност и проследяемост при управление на процеси с повече участници. 

В този уебинар Емилиян Енев от ReCheck представи някои важни аспекти от състоянието на блокчейн сега и какво вероятно ще се случи през следващите години. 

Уебинарът включват:

- За какво можете да използвате блокчейн сега?
- Европейската блокчейн мрежа - European Blockchain Service Infrastructure
- Какво се случва в областта на регулациите?
- Възникващи стандарти
- Предизвикателства и ограничения за използването на блокчейн

Пълен запис на уебинара може да намерите на този линк: 
https://www.youtube.com/watch?v=73TAoPxMM9I&feature=youtu.be

За повече информация: Христина Каспарян, ierc2@bia-bg.com

Кандидатствайте за „HORECA Challenge“

19.11.2020г.

Целта на предизвикателството е да помогне баровете, ресторантите и бизнеса в сектора HORECA като цяло, да се справи с дълбоките неблагоприятни ефекти причинени от кризата с COVID-19.

Целта на предизвикателството е да помогне баровете, ресторантите и бизнеса в сектора HORECA като цяло, да се справи с дълбоките неблагоприятни ефекти причинени от кризата с COVID-19.

 

Предизвикателството търси решения посредством иновации представени в сътрудничество както с испански стартъпи, така и с европейската екосистема на стартиращи компании. Целта е заедно да решат основните предизвикателства пред бизнеса на HORECA в Испания.

 

Трите предизвикателства, отправени в поканата „HORECA Challenge“, се допълват взаимно и само при интегриран подход на въвеждане на всички тях ще бъде възможно да се генерират желаните положителни ефекти за баровете и ресторантите. Те са следните:

 

1)  Управление на потока на клиентите към техния бизнес; 

2)  Гарантиране на здравето на клиентите; 

3)  Оптимизиране рентабилността от посещенията на клиентите; 

 

Краен срок за подаване на апликации – 15 януари 2021 г. 

 

Повече информация за условията за кандидатстване и нужните документи може да намерите тук - https://horecachallenge.com/en/terms-call
 
 • Facebook
 • LinkedIn
 • YouTube

ул. „Алабин“ 16-20,

1000 Център,

София, България

+359 293 209 54

eu_flag.jpg

Център за външноикономическо сътрудничество към БСК © 2020 Всички права запазени  | УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ | ОБРАБОТВАНЕ НА ЛИЧНИ ДАННИ