top of page

Платформа за регистриране и получаване на лицензии за внос в Алжир


Министерството на търговията и насърчаването на износа на Алжир стартира в началото на м. април т.г. процедура по регистрирането и получаването на лицензиите за внос в Алжирска демократична и народна република (АДНР).


Задължителната процедура по регистрирането и получаването на лицензиите за внос в Алжирската република е стартирана на 5 април 2023 г. Регистрирането на лицензиите на стоки за потребление ще се осъществява чрез цифрова платформа на ниво Министерство на търговията и насърчаване на износа, предназначена за управление на автоматичните лицензии за внос. Считано от 10 април 2023 г., вносителите следва да извършат кредитиране на сметките по банковия сетълмент, за да приключат процедурите по вноса.


Въвеждането на процедурата бележи завършване на процеса на цифровизацията на административните процедури. Нейната цел е облекчаване на стопанските субекти. Процедурата се въвежда в изпълнение на Указ на МС №22-201 от 25 май 2022 г. (публикуван в Официален вестник брой №37/31.05.2022 г. стр. 9, Приложение №1), относно условия и реда за прилагане на лицензионните режими за внос на суровини, материали и стоки, който предвижда въвеждане на автоматизирана лицензия за внос, която следва да се издава за всяка операция по внос и е валидна за срок от една година. Структурите към министерството, участващи в издаването на лицензиите, предварително изискват становище на министъра на търговията и насърчаването на износа, преди да издадат лицензията.


Министърът следва да даде становище в срок до 10 дни. За целта горепосочената цифрова платформа за електронно управление на автоматичните лицензии за внос е създадена на ниво Министерство на търговията и е свързана със съответните ресорни дирекции в министерството, както и с митническата администрация на адрес: https://import.commerce.gov.dz. Вносителите, притежаващи лицензии, трябва да изпълнят разпоредбите на посочения по-горе Указ в рамките на 6 месечен срок.


Допълнително Министерството на търговията и насърчаването на износа на Алжир съобщава, че всички заинтересовани вносители са длъжни да спазват разпоредбите на междуведомствен Указ на МС от 16 февруари 2021 г. (публикуван в Официален вестник №23 от 28 март 2021 г., Приложение №2), свързани с условията и процедурите, приложими за поставяне на баркод върху хранителни продукти, които разпоредби са в сила от 29 март 2023 г.


В допълнение с нота №106 DPVCT/SDHA/2023 от 4 април 2023 г., във връзка с междуведомствения Указ от 16 февруари 2021 г., цитиран по-горе, Дирекцията за земеделие и технически контрол към Министерството на земеделието и развитието и растителната защита в селските райони информира, че селскостопански суровини, растителен материал (семена и разсад), предназначен за размножаване, както и продукти за растителна защита за селскостопанска употреба, са изключени от изискването за БАРКОД върху вносните продукти.


Информация и разяснения по процедурите за внос могат да бъдат получени от Министерството на търговията и насърчаване на износа, ресорните дирекции и агенции, както и от търговско-промишлените палати в страната.




bottom of page