top of page

Информация от Делегацията на ЕС относно опити за измама на компании от ЕС


Информация, получена в ДП Астана от Делегацията на ЕС, в която се посочва, че едно от посолствата на държавите-членки информира ДЕС за дейността на т.нар. „Казахстан ОАЕ орган за Е-обществени поръчки" ("Kazakhstan UAE E Procurement Authority"), който се опитва да измами компании от ЕС.


Субектът продължава да се свързва с европейски Малки и средни предприятия и се опитва да ги убеди да участват във фалшиви търгове за доставка на машини за Казахстан. Той изисква от компаниите от ЕС да платят такса от няколко хиляди евро, за да участват в търга.

Следва съобщение (период от два-три дни), че съответната фирма от ЕС е "спечелила търга", "възложителят" продължава да иска спешни преводи на средства за одобрение на "предоставените документи".


В допълнение, ДЕС уточнява, че в миналото посолствата на държавите-членки на ЕС са били информирани за тази компания. ДЕС изпраща отново информация за тази компания, която явно продължава да се свързва с МСП от ЕС, за да бъдат информирани европейските компании по съответния начин.








bottom of page