top of page

Възможност за финансиране на МСП за подобряване на енергийната ефективност



Отворена е процедура за предоставяне на грантове до 10 000 евро на малки и средни предприятия (МСП) за подобряване на енергийната им ефективност и намаляване на общите им енергийни разходи с поне 5%.


Поканата за набиране на проектни предложения се провежда в рамките на проект EENergy, съвместно с европейската мрежа в подкрепа на бизнеса Enterprise Europe Network (EEN), на която БСК е член.


Целта на проекта е да бъдат подкрепени над 1 800 европейски компании, които ще получат специализирана енергийна оценка и план за подобряване на енергийната си ефективност.

От всички консултирани МСП, минимум 900 ще получат 100% безвъзмездно финансиране в подкрепа на изпълнението на техните планове.


Допустимите дейности е необходимо да попадат в една или няколко от следните три категории:

  • Инвестиции за изпълнение, придобиване, закупуване и/или инсталиране на нов софтуер, хардуер, оборудване или други технологии.

  • Консултации и одити, свързани с идентифициране и изпълнение на подобрения на енергийната ефективност.

  • Oбучения за повишаване квалификацията на служителите в областта на енергийната ефективност.

Безвъзмездните средства по EENergy са механизъм за еднократна подкрепа, която ще бъде предоставена на отделни МСП.


За да участват в отворената покана, компаниите трябва да се свържат и работят с консултантите по устойчиво развитие от Enterprise Europe Network, с които съвместно да изготвят своя индивидуален план за действие за подобряване на енергийната ефективност на предприятието с поне 5%, както и за подаване на формуляра за участие.


Кандидатури без посочен EEN консултант по устойчиво развитие, няма да бъдат разглеждани.


Краен срок за кандидатстване: 15 април.


За контакти:

Христина Каспарян

bottom of page