top of page

Включете се в анкета за емоционалното и психично здраве на работното място

Актуализирано: 6.01.2022 г.

Екипът от психолози и психотерапевти на hOUR THERAPY провежда анонимна анкета сред работещите в български компании от всички икономически сектори на тема “Емоционално и психично здраве на работното място”.



Целта на въпросника е да проучи какви фактори се намесват в работния процес, доколко те

повлияват на благосъстоянието и ефективността на работното място и доколко компаниите

подпомагат психичното здраве на хората в екипите като част от политиките им да осигурят

продуктивен работен процес.

Каним ви да споделите личния си опит и наблюдения и да попълните въпросника!

Попълването й не изисква предоставяне на лични данни и ще ви отнеме не повече от 10 минути.


Защо темата е важна?

В края на 2018 г. (далеч преди пандемията да стане част от ежедневието ни) Световната здравна организация (СЗО) обособи в своята 11-та ревизия на Международната класификация на болестите МКБ-11 (ICD-11) цял подраздел за проблеми, свързани с работното място и работната среда. Това стана скоро след като организацията обяви данни от глобално изследване, според което близо 264 милиона души страдат от депресия, голяма част от тях имат и симптоми на тревожност и това струва на компаниите около 1 трилион долара загубена производителност всяка година. Синдромът на професионалното прегаряне (burnout) беше класифициран като професионален феномен и се очаква той да бъде част от актуализираната класификация на СЗО, която ще влезе в сила от 1 януари 2022 г.

Пандемията засили интереса и постави още по-голям фокус върху темата за благосъстоянието на работното място. С размиването на границите между лично и работно време и пространство, постоянното реорганизиране на работния процес, нуждата от бърза адаптация към технологии, несигурното бъде ще и др. доведоха до влошаване на психичното здраве на работещите. И, факт, има млади хора, чието първо назначение се случи в изцяло дистанционен режим. Това са 24-25-годишните (горната възраст от Поколението Z), чиито първи стъпки в работните взаимоотношения се случват без жив контакт. Европейската комисия, Американската асоциация на психолозите, международния Институт за психично здраве на работното място (Workplace Mental Health Institute) и много други свързани с темата организации постоянно публикуват доклади за ефекта от стреса през последните месеци, а Financial Times стартира три нови рубрики по темата: Бърнаут, Здравето на работното място и Ментално здраве на работното място. Емоционалното и физическото здраве на хората в екипите станаха новия приоритет на компаниите.


Какво предстои?

Всеки работодател зависи от това да има здрави и продуктивни служители. Ценѐн и щастлив екип е много по-вероятно да осигури най-добрите резултати за бизнеса. Светът започва да се възстановява и се появяват нови предизвикателства и тревоги. Какво е бъдещето на работната среда и култура? Как да се справим с умората, страховете и нуждата от гъвкавост и свобода в работния режим? Каква е новата дефиниция за щастие и благополучие на работното място? Как ще изглежда едно устойчиво работно място на бъдещето?

Анкетата търси отговори на тези и още въпроси за това как изглежда работното ежедневие днес. Въпросникът е разработен със съдействието на HR експерти и експерти по комуникации и пазарни проучвания. Попълването й не изисква предоставяне на лични данни и ще ви отнеме не повече от 10 минути. Доклад с данни и анализ от проучването ще бъде изготвен през месец декември и ще споделим резултатите.

Попълнете анкетата и споделете личен опит и мнение тук: При изникнали въпроси, може да пишете на hello@hourtherapy.bg или да потърсите инициаторите на проучването на тел. +359 882 008 317.


Анкетата е по инициатива на екипа на hOUR THERAPY - психолози и психотерапевти, които предоставят консултации като част от социалния пакет придобивки за служители в компании от IT, производствения и други сектори. Служителите могат да разговарят със сертифицирани специалисти от различни школи, на български, английски или немски език, на живо или онлайн. Срещите са конфиденциални и в тях могат да бъдат обсъждани конфликти, справяне с напрежение или стрес, липса на мотивация, казуси от семейството, теми от родителството и всичко, свързано с емоционалното и психично здраве с цел да се осигури благосъстояние и ефективност на работното място.

Екипът на hOUR THERAPY стои и зад проекта hOUR SPACE - първото в България споделено работно пространство за психотерапевти, психолози и консултанти в сферата на психичното здраве.

bottom of page