top of page

NGI Zero Core - Moving the internet forward




Шестата покана за NGI Zero Core беше открита на 1 февруари 2024 г. с краен срок 1 април 2024 г. 12:00 CET (на обяд).



Интернет никога не е бил проектиран с оглед на съвременната ни употреба. Важни решения, които оформиха начина, по който интернет работи днес, бяха взети в далечното минало и ние продължаваме да се сблъскваме с последствията.


Искаме по-устойчив, надежден и отворен интернет. NGI Zero Core е проектиран да надскочи статуквото и да създаде добродетелен цикъл на иновации чрез безплатен софтуер с отворен код, безплатен хардуер и отворени стандарти.


Ние работим за по-добри технологии за възстановяване и поддържане на европейския суверенитет и за осигуряване на демократична собственост върху цифровото общество. NGI Zero активно работи за цифрови блага и надеждни технологични градивни елементи за следващото поколение на интернет. Целта е да се помогне да се определи курсът на еволюцията на технологиите, да се предоставят на хората конкретни нови инструменти и по-надеждна инфраструктура, която осигурява по-добра цялостна сигурност и им позволява повече свобода на действие и избор.


Нуждаем се от вашия принос, за да помогнем за промяна на състоянието и да помогнем за създаването на отворен, надежден и надежден интернет за всички. Това включва разработване на алтернативи и подобрения на основния интернет хардуер, софтуер и протоколи, които премахват пазачи, точки на задушаване и възможности за наблюдение. Но също така подобряване на проблемите на сигурността, поверителността, оперативната съвместимост, високата наличност и мащабируемостта на децентрализираните технологии, за да ни позволи да се възползваме както от „местното първо“, така и от икономии от мащаба без ненужна централизация. И ние искаме да ви дадем възможност да направите такъв принос. Ето защо от сега до 2026 г. ще предоставим 8,8 милиона евро в малки до средни безвъзмездни средства за научноизследователска и развойна дейност за решения, които доближават следващото поколение интернет.


Ние търсим средства за отстраняване на неизправности, които помагат на обществото да се справи с оскотяването на интернет и други трудни, но много много важни предизвикателства, всяко от които има значителни социални и икономически последици. Имаме нужда от нови идеи и разрушителни основни технологии, като в същото време развиваме и развиваме съществуващи технологии, които все още са достатъчно устойчиви на бъдещето. Резултатите от проекта стават достъпни под лиценз с отворен код, така че всеки може да прочете и потвърди изходния код и всеки може да използва кода, за да създаде технология, която отговаря на собствените му цели. Правото на повторна употреба и правото на поправка не само позволяват неограничен контрол и иновации без разрешение, но също така помагат за намаляване на електронните отпадъци. А използването на стандарти дава възможност за оперативна съвместимост и излишък при внедряването, за да се намали рискът от компромис и неуспех.


Търсим предложения за проекти между 5 000 и 50 000 евро — с възможност да ги увеличим, ако има доказан потенциал. Надеждността, поверителността, целостта, сигурността и ефективността на ресурсите трябва да бъдат „новото нормално“ на интернет, нещо, за което обикновените потребители не трябва да се тревожат – потребителите трябва да контролират.




bottom of page