top of page

6 нови предизвикателства в BIA Open Innovation Platform


Благодарение на партньорството между Българска стопанска камара (БСК) и Enterprise Europe Network, на платформата на БСК за отворени иновации са публикувани 6 нови предизвикателства отправени от Дортмунд, Германия.


Новите предизвикателства са:


  • Втори живот на керамичните плочки

Royal Mosa проектира, разработва и произвежда керамични плочки в Маастрихт, градът, където компанията е основана през 1883 г. Mosa е иновативна и международна компания с над 550 служители, разпределени в няколко страни. В повече от 50 страни на четири континента плочки им украсяват стени, подове, фасади и тераси на частни, търговски и обществени сгради, както на закрито, така и на открито.


  • Кръгли почистващи кърпи за еднократна употреба

Alpheios има приблизително 180 служители, разпределени на три места в Холандия и Белгия; Heerlen, Hoensbroek и Wilrijk, Alpheios е част от семейството Vebego, една от най-големите компании за управление на съоръжения в Холандия. При професионалното почистване се използват много кърпи за еднократна употреба, което спестява вода и препарати и намалява риска от кръстосано замърсяване. В момента кърпите за еднократна употреба се изхвърлят след употреба и попадат в пещ за изгаряне на отпадъци. Все още нямаме добър вариант за излезли от употреба и търсим най-доброто възможно и устойчиво решение за тези почистващи кърпи.


  • Намаляване на потреблението на питейна вода в строителния процес

В рамките на Laudy фокусът е върху превръщането на строителния процес в по-устойчив. Необходима е много вода в рамките на строителния процес, но може да се повдигне въпросът дали това трябва да е скъпа питейна вода или ще е достатъчна вода с „по-ниско“ качество. Моментите на достатъчно водоснабдяване изглеждат обещаващи за предизвикателството. В момента има малко представа за потреблението на питейна вода в нашите строителни процеси и възможностите за преобразуване на това в други форми на водоснабдяване.


  • Устойчиво решение в края на експлоатационния живот на постелки за спане

Bever знае, че като търговец на дребно ние трябва да поемем нашата отговорност за нашия собствен принос към глобалния проблем на свръхпроизводството, свръхконсумацията и огромните количества ненужно изхвърлен продукт. Затова работим усилено върху решения, стъпка по стъпка. В този момент счупените постелки за спане не могат да бъдат върнати при нас за рециклиране, тъй като все още няма добра опция за изтичане на живота. Претърсихме пазара, но не намерихме подходящо решение.


  • Откриване на искри в радиочестотна сушилня за разширяващи се възглавници от графитен латекс

Вижда се, че 1 в прибл. 1000 възглавници се запалват, започвайки от искри/дим. Бихме искали да използваме нашата сушилна машина по по-безопасен начин, трябва да е възможно да се сушат разширяващи се възглавници от графитен латекс в RF сушилната машина. Предишни тестове при доставчика подкрепят това, но масово производство не може да бъде тествано при доставчика. По време на няколко производствени изпитания видяхме потенциална опасност от пожар и за това беше ангажиран специален екип. Успяхме да намалим значително опасността, но се нуждаем от надеждно откриване на искри, за да предотвратим пожар в бъдеще.


  • Намаляване на загубите на реколта от ориз в Нигерия


Оризът се консумира предимно в Африка и Азия и има висока връзка с бедността и недохранването. В световен мащаб 811 милиона души си лягат гладни всяка вечер и въпреки това 82,7 милиона тона ориз се губят годишно между фермата и вилицата. Това се равнява на почти 306 милиарда тона изхабена вода и 48,3 милиона тона метан, произведен без цел. Производството на ориз съставлява 10% от общите създадени от човека емисии на метан в селското стопанство и следователно емисиите, свързани със загубите на реколта, значително допринасят за изменението на климата, увеличавайки натиска върху продоволствената сигурност.



 

Платформата за отворени иновации на БСК свързва фирми и институции със стартъпи за решаване на конкретен проблем или разработка на ново решение в определена област. Ние сме тук, за да:​

  • подкрепим бизнеса и администрацията за намиране на нови иновативни решения на съществуващи или нововъзникващи проблеми;

  • осигурим възможност на стартъпите за сътрудничество и партньорства с големи компании;

  • усъвършенстваме процеса за open innovation в България;

  • подпомогнем по-доброто развитие на екосистемата за иновации

За да разгледате пълното описание на дадено прeдизвикателство и да кандидатствате, трябва първо да се регистрирате в платформата ТУК.


bottom of page