top of page

5 нови предизвикателства в BIA Open Innovation Platform


Благодарение на партньорството между Българска стопанска камара (БСК) и KVK, на платформата на БСК за отворени иновации са публикувани 5 нови предизвикателства отправени от Дортмунд, Германия.


Предизвикателствата можете да видите ТУК.


Новите предизвикателства са:


  • Устойчиво опаковане на големи обемисти интериорни продукти

Fatboy създаде пътна карта за устойчивост с кръговрат като по-висока цел, в която също си поставихме за цел да започнем да използваме минимум опаковъчни материали, далеч от пяна или пластмаси (които се използват за защита на мебели) и да преминем към използване на рециклирани, възобновяеми или биосъобразени материали или опаковки за многократна употреба.


  • Устойчиви опаковки за лук

В Lidl работим усилено, за да направим устойчивия и здравословен начин на живот достъпен за всички. Част от нашата стратегия за устойчивост е стратегията REset Plastic за пластмасови опаковки, целяща драстично намаляване на употребата на пластмаса, превръщане на пластмасовите опаковки в рециклируеми и използване на рециклирани материали. През 2025 г. Lidl искат да предлагат продуктите си в рециклируеми опаковки, освен това амбицията е да се намали пластмасата за опаковане на плодове и зеленчуци. Впоследствие настоящата опаковка не отговаря на тези амбиции.


  • Автоматизирана система за проверка на части на двигатели на самолети

Автоматизираната инспекция в авиацията е спешно необходима поради няколко фактора:

  • Нарастващата сложност на съвременните самолети.

  • Необходимостта от поддържане и подобряване на безопасността и надеждността.

  • Нарастващите разходи за поддръжка.

Участниците са помолени да създадат концептуална автоматизирана система за инспекция, която има способността да изследва част, проектирана от KLM, съгласно определено ръководство. Освен дизайна на системата, крайният резултат трябва също да включва:

  • Първа бюджетна оценка на концептуалната система (напр. CAPEX, развитие, човекочасове).

  • Първа обосновка за способността да се проверяват различните характеристики.


  • Устойчиви опаковки за (многоизмерни) дълги предмети

През последните 3 години INTR. се фокусира главно върху регистриране и намаляване на емисиите на CO2 (обхват 1 и 2). Търсим решение за опаковане на нашите дълги артикули (релси за пердета), както за различни дължини, така и за различни форми (множество ъгли, дължини на краката и т.н.). Предложеното решение трябва също така да включва кутията, съдържаща водачите и фиксиращите материали.




  • Устойчиво решение за опаковане на шоколадови декорации

Dobla се ангажира да намали въздействието си върху околната среда и търси устойчиво решение за опаковане на основата на хартия за своите шоколадови декорации. Предизвикателството е да се намери 100% рециклируем опаковъчен материал на основата на хартия, който може да поддържа качеството на продукта и да отговаря на изискванията за безопасност на храните. Опаковката също трябва да бъде конкурентна по отношение на разходите в сравнение с традиционните пластмасови опаковки. Основното предизвикателство е да се намери материал на хартиена основа, който може да осигури необходимата безопасна за храните бариера за поддържане на качеството на шоколадовите декорации, като същевременно е 100% рециклируем.





 

Платформата за отворени иновации на БСК свързва фирми и институции със стартъпи за решаване на конкретен проблем или разработка на ново решение в определена област. Ние сме тук, за да:​

  • подкрепим бизнеса и администрацията за намиране на нови иновативни решения на съществуващи или нововъзникващи проблеми;

  • осигурим възможност на стартъпите за сътрудничество и партньорства с големи компании;

  • усъвършенстваме процеса за open innovation в България;

  • подпомогнем по-доброто развитие на екосистемата за иновации

За да разгледате пълното описание на дадено прeдизвикателство и да кандидатствате, трябва първо да се регистрирате в платформата ТУК.


bottom of page