Нови изисквания за превозвачите, които прeнасят стоки между Европейския съюз и Великобритания
1. Как да се регистрирате за “Услуга за превоз на стоки с превозни средства (GVMS)” (Goods Vehicle Movement Service - GVMS)


От 1 януари 2022 г, ако превозвате стоки през пристанище на Обединеното кралство (ОК), което използва системата GVMS, трябва да сте регистрирани за тази услуга. В противен случай, няма да можете да преминете границата и да освободите стоките си от митнически контрол.


Трябва да се регистрирате за GVMS, без начение дали сте независим шофьор, подизпълнител, който превозва стоки на други компании, логистичен бизнес или голяма търговска компания, която сама осъществява транспортните си дейности.


Преди да се регистрирате, трябва да имате:

· Профил за Правителствения портал - ако все още нямате такъв, можете да го създадете, когато се регистрирате за GVMS

· Британски Регистрационен и идентификационен номер на икономическите оператори (EORI) - включително, ако сте установени в ЕС.

Регистрирайте се за услугата GVMS за да избегнете забавяния на границата.


Безплатни онлайн семинари


Запишете се за безплатния онлайн семинар, организиран от британското правителство, на тема „Регистрация в GVMS: указания - стъпка по стъпка“, за да научите как да се регистрирате и да използвате услугата GVMS. Събитието ще се проведе на 6 декември, от 15:00 ч. българско време. Събитието ще се проведе на английски език. Прочетете повече за събитието и се запишете за участие.


Ако нямате възможност да се включите в събитието на живо, може да научите повече за GVMS, като изгледайте следното видео: Регистрация в GVMS за европейски превозвачи.


2. Необходими документи за преминаване на границата между ЕС и ОК след 1 януари 2022 г.


Преди да пристигнат до границата, всички шофьори и превозвачи трябва да се уверят, че носят правилните документи. Това включва личен документ за самоличност, документите на превозното средство, митнически декларации и други. В противен случай, те може да бъдат спрени или върнати на границата.


Запознайте се със списъка с необходими документи. Освен тях, ще Ви бъде необходима и Вашата Справка за движение на стоки (Goods Movement Reference - GMR).


GMR е уникален референтен номер, който свързва предварително подадени справки, например Референтен номер за движение (Movement Reference Numbers - MRN) или британски EORI номер за Вписване в отчетността на декларатора (Entry in Declarant’s Record - EIDR). За всяко превозно средство може да бъде създаван само един референтен номер.


GMR може да бъде създаден от шофьора, който придвижва стоките, както и от мениджъра на превозвача, митническия агент на търговеца или спедитора. Преди да тръгне към ОК, шофьорът трябва да разполага с референтен номер GMR, ако не го е създал лично, както и с телефонен номер на транспортната или спедиторска фирма, в случай, че е необходима допълнителна информация.

Вижте как да получите GMR.


3. Кога да посетите пункт на сухоземна граница (Inland Border Facility - IBF) и да използвате своята Справка за движение на стоки (GMR)


От 1 януари 2022 г. превозвачите може да трябва да представят стоките, които пренасят, за митническа проверка на пункт на сухоземна граница (IBF) преди да отпътуват от или да пристигнат във Великобритания. Използвайте онлайн услугата на британското правителство и „Проверете дали трябва да се явите на инспекция“ (налична на български език). Може да проверите статутът на стоките - “изчистени“ или „задържани” - чрез услугата GVMS. За целта, шофьорите могат да използват смарт телефон с достъп до интернет, или техният мениджърът да им изпрати тази информация по друг начин. Ако е необходима инспекция, шофьорът веднага трябва да отиде на пункт на сухоземна граница.


За да проверите статута на стоките си чрез услугата „Проверете дали трябва да се явите на инспекция“, не е необходима регистрация в GVMS, но ще ви трябва GMR.

4. Къде да получите повече информация

Ако Ви е необходима повече информация за новите изисквания, може да: