top of page

Програма LIFE: ЕС предоставя над €280 млн. за проекти, насочени към околната среда, природата и действията в областта на климата

17.11.2020г.

Европейската комисия одобри инвестиционен пакет за повече от 120 нови проекта по програмата LIFE. Отделените над 280 млн.евро ще са част от инвестиции на обща стойност близо 590 млн. евро и ще допринесат за постигането на амбициозните цели на проектите по отношение на околната среда, природата и действията в областта на климата. Одобрената сума е с 37 % по-висока от сумата, отпусната през миналата година.

Новите проекти ще помогнат за постигане на целите на Европейския зелен пакт, като подкрепят стратегията на ЕС за биологичното разнообразие и плана за действие на ЕС за кръгова икономика, съдействат за екологосъобразното възстановяване от пандемията от коронавирус и допринасят за превръщането на Европа до 2050 г. в неутрален по отношение на климата континент. Много от тях ще се изпълняват с участието на няколко държави членки.

Приблизително 220 млн. евро са отпуснати за широк набор от проекти в областта на околната среда и ресурсната ефективност, природата и биологичното разнообразие и управлението и информацията, свързани с околната среда; над 60 млн. евро са заделени за финансиране на проекти, насочени към адаптиране към изменението на климата, смекчаване на последиците от него и управление и информация.

В приложения документ ще откриете кратка информация за одобрените проекти от България по поканата за представяне на предложения в рамките на програмата LIFE 2019.

За повече информация:
https://cinea.ec.europa.eu/life_en

bottom of page